Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reflux problémák képes leírás - Lúgosítás.tlap.hu
részletek »

Reflux problémák - Lúgosítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: lugositas.tlap.hu » Reflux problémák
Keresés
Találatok száma - 7 db
A gyomorégés és a fűszeres ételek

A gyomorégés és a fűszeres ételek

Az orvostudomány gastro-oesophagealis reflux betegségnek (GOR) hívja azt a jelenséget, amikor az étel és a gyomorsavak vissza tudnak jutni a gyomorból a nyelőcsőbe. Ez a jelenség égő érzéssel jár, ami néha akár a torokig is felvándorolhat. Az ilyen betegek körében végzett felmérések szerint fűszeres ételek elfogyasztása után kifejezetten romlanak a tünetek. Ellentmondásos, hogy valóban a fűszerek tehetnek-e az állapotromlásról, hiszen sokan vannak, akik a legcsípősebb ételeket is meg tudják enni, ugyanakkor enyhébb fogások is panaszt okoznak. A kutatók összegyűjtötték azokat az ételeket, amelyek leggyakrabban panaszt okoznak, ezek az alkohol, citrusfélék, szénsavas üdítőitalok, kávé, koffein, csokoládé, paradicsomlé, zsíros ételek, mentol, és a fűszerek. Azonban egyik étel sem emelhető ki: van, hogy ugyanaz az étel bizonyos étkezéseknél panaszt okoz, másoknál pedig nem.

A kezeletlen reflux következményei

A kezeletlen reflux következményei

A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás sebeket, ún. fekélyeket okozhat, amelyek vérezhetnek, sőt esetenként akár súlyos vérveszteséghez is vezethetnek. A fekélyek súlyos esetben heggel gyógyulnak, és a nyelőcső keresztmetszetének szűkítése révén nyelési nehézséget idézhetnek elő. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott gyulladást okozhat, asztmát indukálhat vagy tüdőgyulladást okozhat. E mellett sokszor a gyakori és makacs gége-, torok- vagy középfülgyulladás is a reflux számlájára írható.

Diétás megoldás

Diétás megoldás

Az ördög a belekben lakozik. E bölcs megállapításhoz hasonló, részben ókori, részben újabb keletű mondások: azzá leszel, amit eszel, a belek a tyúkokkal mennek aludni, táplálékod legyen gyógyítód stb. - mind azt igazolják, hogy az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el. Mint közismert, a tápcsatorna a szájnyílással kezdődik, összetevői pedig a nyálmirigyek, a fogak, a nyelv, a nyelőcső, a gyomor, a máj és az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nyombél, a vékonybél, a vakbél, a vastagbél, majd a végbélnyílásban végződik.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Életmód tippek

Életmód tippek

A jógagyakorlatok többségénél olyan figyelem-összpontosításra van szükség, ami nélkül a gyakorlat végrehajthatatlan. Az egyszerű előrehajlásnális számos pontot kell figyelni a testen, hogy annak helyzete megfelelő legyen, különben vagy nem egészséges a gyakorlat végrehajtása, vagy nem éri el azt a hatást, amit szeretnénk. A különféle testhelyzetek pontos beállítása olyan odafigyelést igényel, ami kezdetben nehézséget okoz. Az idő előrehaladtával a gyakorló egyre több pontot tud megfelelő helyzetben tartani. Ugyanannak a gyakorlatnak teljesen más a hatása, amikor a jógázó minden porcikáját képes tudatosan beállítani.

Gyomorsav és savasodás

Gyomorsav és savasodás

A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez. A gyomor pH-ja 2 körül ideális, ez az a közeg ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandósan sok a sava,savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve az nem természetes jelenség. EZ annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene. Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk ellene. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni. Ott szükség van a savas közegre.

Reflux diétás kezelése

Reflux diétás kezelése

Akkor beszélünk reflux betegségről, ha a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen, ezért a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. A gyomornedv maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, akár maradandó elváltozásokat is okozhat. Javaslatok refluxos betegek számára: Ha belefér a napirendjébe, inkább többször egyen, és egyszerre ne túl sokat. Evés után egy jó órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. A karosszékben is nyugodtan hátradőlhet, csak ne kerüljön vízszintes helyzetbe, illetve mélyre hajolással járó munkát vagy tornát se végezzen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet kell biztosítani. Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények. Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb Ha szereti az erősen fűszeres (csípős) ételeket, időnként beiktathatja az étrendbe, de ne vacsorára.

Refluxról részletesen

Refluxról részletesen

A reflux betegség A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, tüneteit a népesség közel fele tapasztalja. A kórképet elsőként Dr. A. Winkelstein írta le 1935-ben, aki a nyelőcső nyálkahártya eltérést a gyomor savas váladék károsító hatásával hozta összefüggésbe. A reflux oesophagitis (nyelőcső reflux) megjelölés dr. Allisontól származik, aki 1946-ban felismerte, hogy a nyelőcső nyálkahártya-sérülés kialakulásában a reflux mechanizmus szerepe alapvető. Sokan úgy gondolják, hogy a gyomorégés az étkezés természetes velejárója. Bár gyakran észleljük étkezés után, esetleg étkezések között, kiváltó oka mégsem maga az étkezés.

Tuti menü