Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reflux problémák képes leírás - Lúgosítás.tlap.hu
részletek »

Reflux problémák - Lúgosítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: lugositas.tlap.hu » Reflux problémák
Keresés
Találatok száma - 7 db
A gyomorégés és a fűszeres ételek

A gyomorégés és a fűszeres ételek

Az orvostudomány gastro-oesophagealis reflux betegségnek (GOR) hívja azt a jelenséget, amikor az étel és a gyomorsavak vissza tudnak jutni a gyomorból a nyelőcsőbe. Ez a jelenség égő érzéssel jár, ami néha akár a torokig is felvándorolhat. Az ilyen betegek körében végzett felmérések szerint fűszeres ételek elfogyasztása után kifejezetten romlanak a tünetek. Ellentmondásos, hogy valóban a fűszerek tehetnek-e az állapotromlásról, hiszen sokan vannak, akik a legcsípősebb ételeket is meg tudják enni, ugyanakkor enyhébb fogások is panaszt okoznak. A kutatók összegyűjtötték azokat az ételeket, amelyek leggyakrabban panaszt okoznak, ezek az alkohol, citrusfélék, szénsavas üdítőitalok, kávé, koffein, csokoládé, paradicsomlé, zsíros ételek, mentol, és a fűszerek. Azonban egyik étel sem emelhető ki: van, hogy ugyanaz az étel bizonyos étkezéseknél panaszt okoz, másoknál pedig nem.

A kezeletlen reflux következményei

A kezeletlen reflux következményei

A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás sebeket, ún. fekélyeket okozhat, amelyek vérezhetnek, sőt esetenként akár súlyos vérveszteséghez is vezethetnek. A fekélyek súlyos esetben heggel gyógyulnak, és a nyelőcső keresztmetszetének szűkítése révén nyelési nehézséget idézhetnek elő. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, ott gyulladást okozhat, asztmát indukálhat vagy tüdőgyulladást okozhat. E mellett sokszor a gyakori és makacs gége-, torok- vagy középfülgyulladás is a reflux számlájára írható.

Diétás megoldás

Diétás megoldás

Az ördög a belekben lakozik. E bölcs megállapításhoz hasonló, részben ókori, részben újabb keletű mondások: azzá leszel, amit eszel, a belek a tyúkokkal mennek aludni, táplálékod legyen gyógyítód stb. - mind azt igazolják, hogy az ember egészségi állapota a tápcsatornában dől el. Mint közismert, a tápcsatorna a szájnyílással kezdődik, összetevői pedig a nyálmirigyek, a fogak, a nyelv, a nyelőcső, a gyomor, a máj és az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nyombél, a vékonybél, a vakbél, a vastagbél, majd a végbélnyílásban végződik.

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Életmód tippek

Életmód tippek

A jógagyakorlatok többségénél olyan figyelem-összpontosításra van szükség, ami nélkül a gyakorlat végrehajthatatlan. Az egyszerű előrehajlásnális számos pontot kell figyelni a testen, hogy annak helyzete megfelelő legyen, különben vagy nem egészséges a gyakorlat végrehajtása, vagy nem éri el azt a hatást, amit szeretnénk. A különféle testhelyzetek pontos beállítása olyan odafigyelést igényel, ami kezdetben nehézséget okoz. Az idő előrehaladtával a gyakorló egyre több pontot tud megfelelő helyzetben tartani. Ugyanannak a gyakorlatnak teljesen más a hatása, amikor a jógázó minden porcikáját képes tudatosan beállítani.

Gyomorsav és savasodás

Gyomorsav és savasodás

A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, amik ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez. A gyomor pH-ja 2 körül ideális, ez az a közeg ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandósan sok a sava,savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve az nem természetes jelenség. EZ annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene. Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk ellene. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni. Ott szükség van a savas közegre.

Hirdetés
Reflux diétás kezelése

Reflux diétás kezelése

Akkor beszélünk reflux betegségről, ha a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen, ezért a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. A gyomornedv maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, akár maradandó elváltozásokat is okozhat. Javaslatok refluxos betegek számára: Ha belefér a napirendjébe, inkább többször egyen, és egyszerre ne túl sokat. Evés után egy jó órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. A karosszékben is nyugodtan hátradőlhet, csak ne kerüljön vízszintes helyzetbe, illetve mélyre hajolással járó munkát vagy tornát se végezzen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet kell biztosítani. Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények. Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb Ha szereti az erősen fűszeres (csípős) ételeket, időnként beiktathatja az étrendbe, de ne vacsorára.

Refluxról részletesen

Refluxról részletesen

A reflux betegség A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, tüneteit a népesség közel fele tapasztalja. A kórképet elsőként Dr. A. Winkelstein írta le 1935-ben, aki a nyelőcső nyálkahártya eltérést a gyomor savas váladék károsító hatásával hozta összefüggésbe. A reflux oesophagitis (nyelőcső reflux) megjelölés dr. Allisontól származik, aki 1946-ban felismerte, hogy a nyelőcső nyálkahártya-sérülés kialakulásában a reflux mechanizmus szerepe alapvető. Sokan úgy gondolják, hogy a gyomorégés az étkezés természetes velejárója. Bár gyakran észleljük étkezés után, esetleg étkezések között, kiváltó oka mégsem maga az étkezés.

Tuti menü